De omgeving biedt te veel om op te noemen. U kunt naar het 60 km grote stuwmeer “Rio do Zêzere” gaan, waar u heerlijk kunt zwemmen. In de omgeving kunnen geoefende fietsers uitstekend fietsen. Ook zijn er goede mogelijkheden om te wandelen. Het is belangrijk om stevige of goede wandelschoenen mee te nemen. In onze gezamenlijke bergruimte hebben wij mappen met uitgebreide informatie voor uitstapjes die gemaakt kunnen worden.

Hieronder een opsomming van steden die goed bereikbaar zijn vanaf onze locatie:

2012-08-07 10_17_4016865076345_65987b4628_b Tomar, stad der Tempeliers

Tomar ligt in Ribatejo (letterlijk: bij de rivier Taag), De rivier die de stad doorkruist heet overigens Nabao. Toen de Moren Tomar in handen kregen, werd zij toevertrouwd aan de Orde van de Tempeliers. In 1160 zou de Grootmeester van de Orde, Gualdim Pais, opdracht geven tot de bouw van het gigantische kasteel en klooster, het Convento do Christo, zeker een bezoek waard. Tomar heeft een prachtig en gezellig oud centrum waar u banken, postkantoor, het treinstation, veel winkels, restaurantjes, cafe’s en terrasjes kunt vinden. Net buiten het centrum zijn er verschillende grote supermarkten. Op vrijdagochtend is er de grote markt waar werkelijk van alles te koop is. Verder is er het Museu dos Fosforos, een ucifermuseum met een enorme verzameling aanluciferdoosjes.

Tomar, stad der Tempeliers

Vier kilometer ten noordwesten van Tomar zijn de resten te zien van het Aqueduto de Pegòes Alto, 1593-1614, architect Filippo Terzi) dat de watertoevoer van het klooster regelde. Het aquaduct is 5km lang en telt 180 bogen. Een aantal kilometers ten oosten van Tomar ligt het Barragem do Castelo de Bode, een stuwmeer in de Rio Zézere. De stuwdam is 115 m hoog en 400 m lang. Het meer is toegankelijk voor watersporters en hengelaars. Bij het haventje van de Pousada vertrekken cruiseboten voor tochten van twee á vier uur.

 IMG_3746 A Aqueduto
 26129177 Vila de Rei

Net buiten Vila de Rei bevind zich het geografisch middelpunt van Portugal. Dit punt bevind zich op 600 meter hoogte en geeft een adembenemend uitzicht over de hele omgeving.

Batalha

De abdij van Santa Maria da Vitoria (14de-16de eeuw),portugees gotisch meesterwerk en geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst is een referentiepunt in de Portugese architectuur. Speciale aandacht verdient de kapel van de Fundadores (de stichters) met zijn mooie glasramen, zijn patio met galerijen , de onafgewerkte Manuelijnse kapel en zijn grootse inkomsthal.

 BAtalha
 Alcobaca Alcobaça

Monumentale Abdij van de Heilige Maria gesticht in 1152 (geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst). In de abdij vind u Gotische grafstenen van koning Pedro I en Ines de Castro, het kappitelhuis en de enorme keuken. Kerken: Misericorida (Met renaissance portiek en 17de eeuwse tegels) en Conceicao (17de eeuw).

Leiria

Een wondermooi koninklijk kasteel dat uitkijkt over het liefelijke stadje Leiria. Andere belangrijke monumenten zijn de kathedraal uit de 16de-18de eeuw (binnenin bevindt zich een archeologisch museum), de Sao Pedro kerk (Romaans), de Nossa Senhora da Pena kerk (Gotiek)en het sanctuaria van Nossa Senhora da Encarnacao (16de eeuw).

 LEIRIA_E_CASTELO
 SANTUR~1 Fatima

Wereldwijd bekend en door vele pelgrims bezocht bedevaartsoord. Het is gebouwd op de plaats waar in 1917 de verschijning van de maagd Maria zou hebben plaatsgevonden aan de drie herdertjes. Fatima omvat een basiliek, de Capela das Aparicoes en een enorm plein, wat op de vooravond van 13 mei verandert in een gigantisch display van kaarslicht.

Coimbra

Een van de oudste universitaire steden die zijn eeuwenoude tradities behouden heeft zoals de studenten met de zwarte cape, de fados van Coimbra en het verbranden van de faculteitskinten op het eind van de studies (Queima das Fitas). De universiteit met zijn machtige toren en zijn schitterende Barok bibliotheek kijkt uit over de stad. In de nabij gelegen stadskwartieren vindt men de Romaanse kathedraal en het Machado de Castro museum met zijn Romeinse Cryptoportiek. In de oude straatjes met hun middeleeuwse muren, hun gewelven en trappen bevinden zich de abdij van Santa Cruz (gesticht in 1131), de kerk van Santiago en de abdij van Celas (13de eeuw). Aan de overkant van de rivier Mondego staat het klooster van Santa Clara-a-Nova (Barok,17de eeuw). 16 km ten zuiden ligt Conimbriga, de belangrijkste romeinse ruines van Portugal.

Coimbra_November_2012-5 UNIVER~1
 Nazare Nazare

Toch een dagje zee en strand? Nazare is een prachtig vissersstadje waar de vissersvrouwen in klederdracht de sardientjes drogen op het strand. Aan de monding van de Mondego en aan de Atlantische Oceaan. Dit is een toeristisch centrum, en het heeft een van de breedste stranden vanEuropa. Hier ligt ook van de grootste casino’s van het Iberisch schiereiland.

Lousa 

Papierfabriek geopend in 1716, werkt nog steeds, ligt aan de beboste oevers van Arouce. Een wandeling door het dorpje brengt u langs prachtig versierde kapellen en woningen van edelen, de papierfabriek had papiermakers uit Duitsland en Italië in dienst, dit bracht welvaart in de omgeving, de kapellen en woningen van de edelen zijn door deze welvaart in het dorp gebouwd in de 18e eeuw. Palacio dos Salazares is het interessantste huis om te bekijken voor toeristen. 3km ten zuiden van Lousa ligt in een vallei Castelo de Arouce, deze is gebouwd in de 11e eeuw door een koning Arunce, deze was op de vlucht voor de plunderaars. Bij het gemeente huis kan men toestemming verkrijgen voor het bezoeken van Castelo de Arouce.

6_img_other_hotel02 101281772
 272369821_0203dc061c_z Abrantes en Castelo de Almourol

Abrantes heeft vele verdedigingswerken, het vervallen fort dat over de stad uitkijkt dateert uit de 13e eeuw. Santa Maria do Castelo is een oude kerk en staat binnen de muren van het fort: Musea Dom Lopo de Almeida. Castelo do Almourol, een sprookjesachtig kasteel gebouwd op een eilandje in de Taag. Er gaan vele verhalen de ronde over wat hier vanaf de 11e eeuw heeft afgespeeld, zo bestaat er het verhaal dat de geest van een prinses in het slot is en wacht op de liefde van een Moorse slaaf. Het kasteel heeft het nooit begeven ondanks alle aanvallen.

Torres Novas 

De volgende bezienswaardigheden zijn hier te vinden:

-fort uit de 12e eeuw.
-16e eeuwse Misericordia kerk, renaissance.
-Igreja de Santiago, 12e eeuw.
-Museu Municipal de Carlos Reis, oude schilderijen, beelden en voorwerpen uit de Romeinse tijd.
-Ruines van Vila Cardilio, 4e eeuw.
-Thermen van mozaïek
-Grutas da Lapas, neolithische grotten

 036Bonjardim
 jardim-das-portas-do  Santarem

De (Agrarische) hoofdstad van Ribatejo. Deze stad was een belangrijke plaats voor Julius Caesar, de Moren en de Portugese koningen. De volgende bezienswaardigheden zijn hier te vinden:

-Igreja do Seminario uit 1640.
-Igreja de Marvila, Manuel stijl uit de 12e eeuw.
-Torre das Cabacas, vroeger een klokkentoren, nu een museum.
-Jardim das Portas do Sol, panorama over de rivier de Taag.
-Igreja da Graca, hier ligt de ontdekker van Brazilie begraven, Pedro Alvares Cabral.
-Igreja do Santissimo Milagre, een kristallen flesje in de sacristie zou bloed van Jezus Christus bevatten.